Trailerladen zonder stress

05-07-2022

In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat veel ruiters onbewust aannemen dat het trailerladen voor een paard vanzelfsprekend zou moeten zijn en dat hier geen specifieke training aan vooraf hoeft te gaan.
Dat is eigenlijk een beetje vreemd aangezien er wel veel tijd, energie en geld gestoken wordt in andere trainingen om het paard te laten schitteren tijdens wedstrijden, buitenritten of tijdens het (laten) inrijden van jonge paarden.

Tip voor het laden.

Loop op de trailer af met een doorhangend touwtje. Zodra het paard stil staat zet je druk op het touw. Het is niet de bedoeling dat je een korte ruk aan het touw geeft of enorm aan het touw gaat hangen. Gewoon licht druk houden. Wanneer het paard begint te lopen laat je de druk meteen los. Ook al is het maar 1 stap. Op deze manier leert het paard dat stilstaan fout is (druk) en lopen beloont wordt (druk is weg). Zodra het paard weer stopt zet je opnieuw druk op het touw. En weer los laten als hij loopt. Zo ga je door tot het paard op de trailer staat. Ook wanneer het op de klep stil staat ga je op deze manier te werk. Wanneer je paard schuin langs de trailer wil lopen of van de klep wil lopen, zet je ook druk. Wanneer het stopt met opzij lopen (dus stil staat of vooruit loopt) laat je de druk even los als beloning. Vrij snel daarna zet je opnieuw druk op het touw om hem opnieuw te vragen rechtuit te lopen.

Zelf voer ik niet tijdens het laden, omdat sommige paarden dit door lijken te hebben. Ze gaan dan twee passen vooruit voor een stukje wortel o.i.d. om vervolgens net zo hard weer achteruit te lopen (en vervolgens weer 2 passen vooruit om zo steeds opnieuw wat lekkers te krijgen, maar niet de trailer op te lopen). Wel geef ik een (voer) beloning zodra het paard helemaal op de trailer staat en de stang erachter zit.