Je paard zadelmak maken

10-05-2023

Je paard zadelmak maken

Een paard zadelmak maken is een mooi proces. Je kunt er voor kiezen een groot deel zelf te doen. Ik kom dan bij je aan huis en coach je door het proces. Je leert je paard nog beter kennen en weet hoe je hem het beste kan benaderen. Je weet precies wat je paard wel en nog niet kan en dat geeft veel vertrouwen. Je leert in eerste instantie op de grond goed met je paard te communiceren. Zo ontstaat een nog hechtere band tussen paard en ruiter.

Veel paardeneigenaars zijn er huiverig voor om een paard zelf in te rijden. Men is bang dingen fout te doen, of men ziet er tegen op als eerste op de rug van het paard te klimmen. Dit is begrijpelijk maar meestal niet terecht. Het is gebleken dat een deel van de basistraining er vaak al is: het paard loopt netjes mee, kan rustig stilstaan ,longeren en dubbele lange lijnen etc.

Ik vind dat de communicatie op de grond de werkelijke basis is voor het rijden. De plaats waarvandaan je met het paard communiceert verandert (van ernaast naar erop) maar de manier van communiceren niet. Als je investeert in het grondwerk wordt het trainen vanaf de rug veel gemakkelijker en gaat ook veel sneller.