Freestyle systeem


WAT IS HET FREESTYLE SYSTEEM?

Het Freestyle systeem is een manier van omgaan en trainingsmethode voor paard en mens ontwikkeld door Emiel Voest. Het systeem heeft drie trainingsvormen die bijdragen aan het rijden: loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen. In het rijden onderscheiden we het basisrijsysteem en rijtechnisch rijden. We werken daarbij aan respect, gehoorzaamheid, vertrouwen en balans. De omgang en methode wordt toegepast bij jonge paarden, sportpaarden, revalidatiepaarden en probleempaarden.

LOSWERKEN

Tijdens het loswerken hebben een paard los in een afgesloten ruimte van ongeveer 15 X 15 meter. Het loswerken is de eerste trainingsvorm en tevens de belangrijkste. De ruiter wordt zich bewust van zijn of haar eigen lichaamstaal en hoe je dit kunt gebruiken in de communicatie met je paard. Daarnaast werken we aan tempo- en richtingcontrole zonder fysiek contact met het paard. Respect en leiderschaptechnieken worden hier in de basis gelegd.

GRONDWERK

In het grondwerk doen we alles naast het paard aan de hand. We werken aan gehoorzaamheid en vertrouwen. Het paard leert om te wijken voor druk in plaats van zijn natuurlijke tegenstelde reflex. Uiteindelijk kunnen we met steeds minder druk het paard op onze hulpen laten reageren.

DUBBELE LANGE LIJNEN

Aan de dubbele lange lijnen leren we het paard de teugelhulpen en werken we aan de rijtypische houding. Het werk aan de dubbele lange lijnen vormt de brug van het grondwerk naar het rijden. Het paard leert stelling aan te nemen en te buigen en ook de nageeflijkheid zal aan de dubbele lange lijnen worden aangeleerd. Je leert het paard de basisvaardigheden die hij als rijpaard nodig zonder dat wij hem als ruiter in de weg zitten.